• Vandaag besteld = zelfde dag verzonden!
  • Gratis verzending v.a. €50,-
  • Veilige betaling via iDeal of PayPal

Samen met je gymbuddy

Gepubliceerd op 22 juli 2020 om 18:05

Een spotter kan ervoor zorgen dat je nog net die ene herhaling eruit weet te persen. Klinkt logisch - hij helpt je een deel van het gewicht omhoog te duwen, niet? Maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het vooral een mentale kwestie is.

In het onderzoek - gepubliceerd in Journal of Strength and Conditioning Research - werd de rol van spotters bij het bankdrukken onderzocht. Twaalf vrijwilligers – allen met tenminste één jaar ervaring in krachttraining – moesten drie sets bankdrukken op zestig procent van hun 1RM. Allemaal tot falen met twee minuten rust tussen de sets.

Alle proefpersonen voerden de test twee keer uit, op twee aparte dagen. Eén dag met twee zichtbare spotters aan beide kanten van de stang en de andere dag met twee onzichtbare spotters. Ze waren er wel, maar stonden ditmaal verborgen achter een scherm, zodat de bankdrukkers ze niet konden zien tijdens de bench press.

11 procent meer

Wat bleek? Met zichtbare spotters drukte een proefpersoon ruim elf procent meer gewicht weg dan wanneer de spotters onzichtbaar waren. Gek genoeg werd de moeilijkheidsgraad door de proefpersonen als moeilijker ervaren, wanneer er geen zichtbare spotters aanwezig waren. Ook het vertrouwen in eigen kunnen was aanzienlijk hoger bij zichtbare spotters.

Met andere woorden: we worden getriggerd door de aanwezigheid van een spotter. Hij of zij kan je helpen om dieper te gaan. De spotter hoeft niet eens iets te zeggen, te schreeuwen of je zelfs te begeleiden - alleen aanwezig zijn is al voldoende.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.