• Vandaag besteld = zelfde dag verzonden!
  • Gratis verzending v.a. €50,-
  • Veilige betaling via iDeal of PayPal

Kan je vet omzetten in spieren

Gepubliceerd op 18 november 2020 om 15:25

Vet omzetten in spieren is een concept dat zwaar wordt gepusht in fitnessmedia, zonder veel indicatie. Integendeel, de specifieke oorsprong ervan is onbekend, en misschien is het gewoon meer een figuurlijke manier om fit te worden, maar wordt het verkeerd geïnterpreteerd door de letterlijke waarheid te beschrijven. Hoe dan ook, het geloof hierin heerst tegenwoordig in de branche. Dus laten we meteen beginnen met het antwoord...

 

NEE, je kunt vet niet in spieren omzetten. Vet en spieren zijn 2 totaal verschillende bioactieve verbindingen, waarbij vetten bestaan uit  triglyceriden (je hebt dit waarschijnlijk wel gehoord bij je biologieles). Spieren bestaan uit myofibrillen, met elk een staafachtige celbehuizing, verschillende eiwitten zoals actine en myosine en andere moleculen, zoals stikstof, waardoor de spieren kracht produceren. Kortom, vet en spieren zijn totaal verschillende weefsels en hebben daarom niet de mogelijkheid om direct te worden omgezet van de ene naar de andere. Maar vaak brengt deze bewering, dat je je vet ruilt voor spieren, nog iets belangrijks met zich mee namelijk: Is het überhaupt mogelijk om vet te verbranden en tegelijkertijd spieren op te bouwen?

 

Het is beter om je op het ene of het andere te concentreren, omdat het twee volledig tegengestelde aspecten zijn. Vet verbranden is voordelig in een katabole toestand via calorietekort, door minder calorieën te consumeren dan je verbrandt, met als belangrijkste energiebron vet. Het opbouwen van spieren wordt geoptimaliseerd in een anabole toestand, waarbij meer calorieën worden gegeten dan je verbrandt, vooral proteïne. In combinatie met weerstandstraining signaleert het lichaam spiereiwitsynthese en produceert het nieuw spierweefsel. Op basis hiervan lijkt het zeker onwaarschijnlijk om tegelijkertijd vet te verbranden en spieren op te bouwen. Gelukkig is het zeker mogelijk, lees hoe je dat moet doe in deze blog.

 

Sommigen denken dat door meer lichaamsvet te dragen, je lichaam een groter energiereservoir heeft om spierafbraak te verzachten, en ongetrainde individuen een groter genetisch groeipotentie hebben waar zelfs de kleinste vorm van lichaamsbeweging kan zorgen voor spierhypertrofie. Zo'n scenario zou de illusie kunnen wekken dat iemand zijn vet in spieren omzet, maar het is meer omdat men vet verbrandt en in plaats daarvan spieren opbouwt. Een klein maar belangrijk verschil. Dit is echter veel moeilijker voor magere en getrainde atleten om te bereiken, aangezien precies het tegenovergestelde geldt voor hen. De resultaten zullen ook minder zijn, dus temper je verwachtingen.

 

Conclusie

Uiteindelijk, nee, je kunt vet niet in spieren veranderen, maar ja, je kunt vet verbranden en spieren opbouwen tegelijkertijd onder de juiste omstandigheden.

Als je andere fabels over fitness hebt die je wilt aanpakken, deel deze dan gerust in de opmerkingen.

 

Bronnen

https://sci-fit.net/bulking-deficit-gaining/


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.